SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE Z DZIAŁALNOŚCI STOWARZYSZENIA SPOŁECZNEGO "WZAJEMNA POMOC" ZA 2008 ROK

Stowarzyszenie Społeczne „ Wzajemna Pomoc” w Skarżysku-Kam. ul. Rzemieślnicza 5/8
Wpis do rejestru KRS dnia 06.07.2005r. nr 0000237564 ..

Celem działalności Stowarzyszenia jest : pomoc ofiarom przestępstw (w szczególności dzieciom), przeciwdziałanie przemocy w rodzinie, działalność na rzecz osób uzależnionych (od narkotyków, alkoholu itp.) oraz ich rodzin, działanie na rzecz osób niepełnosprawnych, prowadzenie edukacji i innych działań w zakresie profilaktyki uzależnień, w szczególności  alkoholizmu, narkomanii , nikotynizmu oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego, pomocy społecznej, w tym rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób, promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy, wspieranie działań na rzecz społeczności lokalnej, placówek oświatowych (edukacyjnych i wychowawczych), oraz wspieranie środowisk organizujących się do realizacji celów zgodnych ze statutowymi celami Stowarzyszenia.

1) prowadzenie działalności charytatywnej,
    2) pomoc ofiarom przestępstwa,
    1) organizowanie konferencji, seminariów, szkoleń, instruktażu wzbogacającego pracę na rzecz dzieci, rodziców, nauczycieli, podnoszących kulturę pedagogiczną społeczeństwa,

W roku 2008 Stowarzyszenie zrealizowało następujące działania:

• Stowarzyszenie prowadziło trzy świetlice środowiskowe tj.
    - w dzielnicy Dolna Kamienna, w której od poniedziałku do piątku w godz. 14-18 przebywało od 20-25 dzieci. Świetlica prowadzi dożywianie,
    - w dzielnicy Górna Kolonia, w której przebywa od 30 do 35 dzieci. Świetlica prowadzi dożywianie dzieci,
    - świetlica w Szkole Podstawowej nr 1. dzielnica Milica, w której przebywało około 30 dzieci. Świetlica nie prowadziła dożywiania.
  • Na przełomie miesiąca czerwca i lipca zorganizowano kolenie letnie dla 80 dzieci w dwóch  14 dniowych turnusach.
  • We współpracy że Stowarzyszeniem „Wspólnie Pomagamy" z Kielc zrefundowano koszty leczenia i rehabilitacji dwóm osobom, ofiarom wypadków drogowych. Na ten cel pozyskano 14.000 zł (czternaście tysięcy złotych).
  • Współpracowano z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną w Skarżysku-Kam, szkołami podstawowymi, PSP w Lubartowie i innymi instytucjami z terenu Skarżyska, ufundowaliśmy 10 nagród rzeczowych  dla  Szkoły Podstawowej nr 1, które zostały przekazane podczas festynu rodzinnego na ręce Dyrektora Szkoły.
  • Ponadto Stowarzyszenie prowadzi na bieżąco działalność charytatywną w zakresie pomocy rodzinom dysfunkcyjnym, poradnictwa wychowawczo-prawnego.

Łączna wartość przychodów Stowarzyszenia w 2008 roku wynosiła; 126.074.03 zł

Z tego na programy profilaktyczne że źródeł publicznych:

• świetlice środowiskowe; - 31.000 zł
  • "Mały Samuraj" – 4.000 zł
  • "Miejska Dżungla" - 50.271,20 zł

Przychody z innych tytułów to:

• składki członkowskie - 775 zł
  • darowizny  od osób fizycznych - 8.661.63 zł