SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE Z DZIAŁALNOŚCI STOWARZYSZENIA SPOŁECZNEGO ”WZAJEMNA POMOC” ZA 2007 ROK

Stowarzyszenie Społeczne „ Wzajemna Pomoc” w Skarżysku-Kam. ul. Rzemieślnicza 5/8
Wpis do rejestru KRS dnia 06.07.2005r. nr 0000237564 .

Celem działalności Stowarzyszenia jest : pomoc ofiarom przestępstw (w szczególności dzieciom), przeciwdziałanie przemocy w rodzinie, działalność na rzecz osób uzależnionych (od narkotyków, alkoholu itp.) oraz ich rodzin, działanie na rzecz osób niepełnosprawnych, prowadzenie edukacji i innych działań w zakresie profilaktyki uzależnień, w szczególności  alkoholizmu, narkomanii , nikotynizmu oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego, pomocy społecznej, w tym rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób, promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy, wspieranie działań na rzecz społeczności lokalnej, placówek oświatowych (edukacyjnych i wychowawczych), oraz wspieranie środowisk organizujących się do realizacji celów zgodnych ze statutowymi celami Stowarzyszenia.

1) prowadzenie działalności charytatywnej,
    2) pomoc ofiarom przestępstwa,
    1) organizowanie konferencji, seminariów, szkoleń, instruktażu wzbogacającego pracę na rzecz dzieci, rodziców, nauczycieli, podnoszących kulturę pedagogiczną społeczeństwa,

W roku 2007 Stowarzyszenie zrealizowało następujące działania:

• Zakończono realizację programu profilaktycznego „ Miejska Dżungla” – realizowanego w szkołach podstawowych nr  1,4,5,7,13 w Skarżysku-Kamienna. Program finansowany był ze środków Funduszu Inicjatyw Społecznych w kwocie 75.000 zł. Realizowany był w okresie:
    - wrzesień 2006-grudzień 2007 i obejmował 130 uczestników. W ramach tego programu, uczono dzieci samoobrony, pływania, sztuki przetrwania, pierwszej pomocy przedmedycznej, psychologii przetrwania. Łącznie każdy uczestnik odbył 136 godzinne szkolenie z w/w tematyki, Ponadto zorganizowano 7 dniowe zajęcia terenowe w Ośrodku Wypoczynkowym Rejów, w którym brało udział 100 dzieci, mające na celu sprawdzenie praktyczne nabytych umiejętności. W zajęciach brały udział instytucje: Policja, PSP. SOK, Pogotowie Ratunkowe, które prowadziły z dziećmi szkolenia i pokazy.
  • Stowarzyszenie prowadziło świetlicę środowiskową w dzielnicy Dolna Kamienna, w której od poniedziałku do piątku w godz. 14-18 przebywało od 20-25 dzieci. Świetlica prowadzi dożywianie.
  • Od września 2007 utworzono kolejną świetlicę środowiskową w dzielnicy Górna Kolonia, w której przebywa od 30 do 35 dzieci. Świetlica prowadzi dożywianie dzieci.
  • Od września do grudnia 2007 prowadzono program profilaktyczny dla 100 dzieci że szkół podstawowych "Mały samuraj” , Program miał na celu nauczenie dzieci bezpiecznych zachowań  w różnych sytuacjach życiowych oraz doskonalenie  posiadanych już umiejętności w zakresie pływania, samoobrony.

Ponadto Stowarzyszenie prowadzi na bieżąco działalność charytatywną w zakresie pomocy rodzinom dysfunkcyjnym, poradnictwa wychowawczo-prawnego.

Łączna wartość przychodów Stowarzyszenia w 2007 roku wynosiła; 126.074.03 zł

Z tego na programy profilaktyczne że źródeł publicznych:

• świetlice środowiskowe -31.000 zł
  • „Mały Samuraj" – 4.000 zł
  • „Miejska Dżungla” - 50.271,20 zł

Przychody z innych tytułów to:

• składki członkowskie - 775 zł
  • darowizny  od osób fizycznych - 8.661.63 zł