SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE Z DZIAŁALNOŚCI STOWARZYSZENIA SPOŁECZNEGO "WZAJEMNA POMOC" ZA 2009 ROK

SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE Z DZIAŁALNOŚCI

STOWARZYSZENIA SPOŁECZNEGO ”WZAJEMNA POMOC”

ZA 2009 ROK

Stowarzyszenie Społeczne „ Wzajemna Pomoc” w Skarżysku-Kam. ul. Legionów 122D/409

Wpis do rejestru KRS dnia 06.07.2005r. nr 0000237564

Celem działalności Stowarzyszenia jest : pomoc ofiarom przestępstw (w szczególności dzieciom), przeciwdziałanie przemocy w rodzinie, działalność na rzecz osób uzależnionych (od narkotyków, alkoholu itp.) oraz ich rodzin, działanie na rzecz osób niepełnosprawnych, prowadzenie edukacji i innych działań w zakresie profilaktyki uzależnień, w szczególności  alkoholizmu, narkomanii , nikotynizmu oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego, pomocy społecznej, w tym rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób, promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy, wspieranie działań na rzecz społeczności lokalnej, placówek oświatowych (edukacyjnych i wychowawczych), oraz wspieranie środowisk organizujących się do realizacji celów zgodnych ze statutowymi celami Stowarzyszenia.

1) prowadzenie działalności charytatywnej,
    2) pomoc ofiarom przestępstwa,
    1) organizowanie konferencji, seminariów, szkoleń, instruktażu wzbogacającego pracę na rzecz dzieci, rodziców, nauczycieli, podnoszących kulturę pedagogiczną społeczeństwa,

W roku 2009 Stowarzyszenie zrealizowało następujące działania:

• Stowarzyszenie prowadziło – dwie świetlice środowiskowe dla około 70 dzieci w tym jedna z dożywianiem oraz klub gimnazjalisty dla około 40 dzieci całkowity koszt - świetlice 61360,68 z dotacji 33750 UM klub gimnazjalisty 10000 dot. UM (Być pewnym)

Ponadto realizowano projekty:

• Być pewnym - 02.02.-31.12.2009 – Urząd Miasta - 75750 zł – całkowity koszt 153229,50, celem programu było zapewnienie dzieciom opieki dydaktyczno- wychowawczej (świetlice, kolonie letnie)
  • Dam sobie radę – 15.04.15.11.2009 – Urząd Marszałkowski – 7000 zł - celem programu było nauczenie młodzieży szkól gimnazjalnych bezpiecznego radzenia sobie w trudnych sytuacjach
  • Bez lęku - maj do 31.12.2009 I część i od stycznia 2010 do 31.12.2010 II część – 147000 zł fundusz FIO – celem jest - Przeciwdziałanie zjawiskom patologii społecznej, stanowiącym zagrożenie dla bezpieczeństwa publicznego, I etap koszt całkowity planowany  42611 zł w wykonany 46174,63

Zorganizowano kolonie letnie:

• 2009 - kolonie letnie w Firleju 88 dzieci - całkowity koszt 81868,82  dotacja z UM 32000 (Być pewnym)

Konferencje i szkolenia 2009

• „Zdolni do wychowania”- 2000
  • „Oswoić ADHD” – 1250,50

Wspólnie z jednostkami PSP, Policji, Pogotowia Ratunkowego, SOK, zorganizowano dwa festyny z pokazami służb ratowniczych dla mieszkańców Skarżyska-Kamienna

Ponadto Stowarzyszenie prowadzi na bieżąco działalność charytatywną w zakresie pomocy rodzinom dysfunkcyjnym, poradnictwa wychowawczo-prawnego.

Łączna wartość przychodów Stowarzyszenia w 2009 roku wynosiła; 216319,00

Z tego na programy profilaktyczne że źródeł publicznych; 125361,00

Przychody z innych tytułów to:

• składki członkowskie - 137,00
  • darowizny  od osób fizycznych - 8258,00